BAČKA PALANKA

Bačka Palanka je gradsko naselje u Srbiji, u opštini Bačka Palanka, u Južnobačkom okrugu.

Backa Palanka /L.M foto

Prva naselja se podižu u XI veku, a naziv Palanka se pominje 1593. godine. Od XI veka na ovim prostorima živeli su Ugari i Srbi..

Krajem XVI veka ove prostore zauzimaju Turci, a Karlovačkim mirom 1699. godine ih napuštaju. Naseljava se srpsko stanovništvo, nemačko, slovačko i mađarsko. Do 1916. godine ovde postoje tri naselja: Stara, Nova i Nemačka Palanka.

Pošta je osnovana 1828. godine, pristanište je izgrađeno 1867, prvo kreditno društvo i telegraf 1869, a sud 1871. godine.

Bačka Palanka je prvu štampariju dobila 1881. a prva sijalica je upotrebljena 1886, železnička pruga je izgrađena 1856, telefon je počeo sa radom 1904. godine.

Srpska pravoslavna crkva u Bačkoj Palanci

Srpska pravoslavna crkva u Bačkoj Palanci je podignuta 1783. godine i posvećena je Rođenju Svetog Jovana Krstitelja. Crkvu su zidali majstori Josif Cigler i Ernest Harle kao jednobrodnu baroknu crkvu sa zvonikom. Ikonostas je delo drvorezbara Georgija Devića iz Bačke Palanke. Isti autor izveo je drvorezbarske radove na svećnjacima ispred ikonostasa i na Hristovom grobu….

Više

Narodna biblioteka “Veljko Petrović” u Bačkoj Palanci

Zgrada Narodne biblioteka “Veljko Petrović” u Bačkoj Palanci podignuta je početkom 20.veka. Kuću je podigao ugledni doktor Eduard Ilg – Ilgova kuća. 1944.godine u njoj formirana Vojna bolnica. Nakon što je vojna bolnica ukinuta u nju je preseljen Antituberkulozni dispanzer, a na spratu su bili kreveti za smeštaj bolesnika. U podrumskim prostorijam je bila bolnička…

Više

Spomenik Kralj Petar I Karadjordjević u Bačkoj Palanci

Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću otkriven je u ispred zgrade opštine u Bačkoj Palanci 29.12.2018.godine. Spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Spomenik je podignut je povodom stogodišnjice priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Spomenik je rad akademskog vajara Đorđa Lazića Ćapše iz Sremskih Karlovaca. Spomenik je visok 4,5 metra. Dva metra pripadaju postamentu od crvenog mermera. Bronzani kip…

Više