SPOMENICI U BEOGRADU

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću u Beogradu

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću, rad vajara Svetomira Arsića Basare, nalazi se na skveru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve, Palmotićeve i Bulevara despota Stefana. Spomenik je visok 4 metra Spomenik je svečano otkriven 19.aprila 2021.godine.

Više

Spomenik Despotu Stefanu Lazareviću u Mladenovcu

Spomenik Despotu Stefanu Lazareviću u Mladenovcu svečano je otkriven 29.decembra 2019.godine u parku tog grada. Autor spomenika je vajar Velimir Karavelić. Figura Despota Stefana Lazarevića urađena je u belom kamenu

Više

Spomen bista Ljubomir Ivković Šuca u Sopotu

Spomen bista Ljubomiru Ivkoviću Šuci nalazi se u centru Sopota. Ljubomir Ivković Šuca bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik Socijalističke Republike Srbije i narodni heroj Jugoslavije.

Više

Spomen bista Ljubivoje Gajić u Sopotu

Spomen bista Ljubivoju Gajiću nalazi se u centru Sopota.   Ljubivoje Gajić Đoka bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Više

Spomen bista Rade Jovanović u Sopotu

Spomen bista Radetu Jovanoviću nalazi se u centru opštine Sopot. Rade Jovanović Radovan bio je zamenik komandanta Kosmajskog partizanskog odreda i narodni heroj Jugoslavije.

Više

Spomenik Nikolaju Krasnovu u Beogradu

Spomenik Nikolaju Krasnovu u Beogradu nalazi se na Malom Tašmajdanu. Spomenik arhitekti Nikolaju Krasnovu na Malom Tašmajdanu 9.decembra 2020.godine. Ruski arhitekta Nikolaj Krasnov došao je u Beograd 1922.godine kao emigrant. Podigao je u srpskoj prestonici: Obnova crkve Ružice (starog vojničkog hrama) na Beogradskoj tvrđavi 1924. godine; dve bronzane skulpture srpskih ratnika, koje se nalaze ispred…

Više