Spomenik streljanim partizanima Zlatibor

Spomenik streljanim partizanima nalazi se na planini Zlatibor i podignut je 1967.godine kod spomen kosturnice gde su nemački vojnici 30. novembra 1941. godine, tokom napada na Užičku republiku, zatečene ranjene i nenaoružane partizane pregazili tenkovima ili streljali.

Spomenik je delo arhitekte Jovanke Jeftanović i vajarke Ane Bešlić koji je urađen od belog kamena, visine 10 metara.Na prednjoj strani obeliska uklesani su narodni motivi i stihovi Vaska Pope: “Ne dam ovo sunce u očima, Ne dam ovo hleba na dlanu.”

Na spomen kosturnici je 1961.godine postavljena spomen ploča:

“U ovoj spomen kosturnici sahranjeni su posmrtni ostaci Centralne partizanske bolnice Užičke republike koje su fašisti na zverski način pobili 30. novembra 1941. godine na Zlatiboru. U kosturnicu su preneti i sahranjeni posmrtni ostaci narodnog heroja Sava Jovanovića Sirogojna i Aleksandra Jovanovića Otrova prvoboraca NOR-a koji su poginuli maja 1944. god. U ovu kosturnicu sahranjeni su posmrtni ostaci 36 boraca Prve proleterske brigade; 18 boraca 13. proleterske brigade „Rade Končar“ i 12 boraca 3. proleterske krajiške brigade, koji su poginuli u borbama na Zlatiboru avgusta 1944. god. Podignuto oktobra 1961. Savez boraca opštine Čajetina.”

Foto: L.M

Leave a Reply

Your email address will not be published.